Monday, August 31, 2009

KEBESARAN

selesai membaca tulisan syafiq&ayah,umi befikir sejenak.lamanya aku tak buka blog ni,di hubungkan dgn kejadian2 terbaru d dlm ramadan ni mmg ia sebenarnya kebesaran yg ALLAH tunjukan pd kita semua.tok ngah sepupu tok dah tak ada, ayah teh dlm HUKM d tahan d CCU serangan jantung semuanya berlaku seperti sekelip mata (within few second)rasa mcm baru umi bersama2 mereka tp realitinya dah berpuluh tahun leps.ini lah dlm AL QURAN mengatakan hidup d dunia sekelip mata aje.dalam diam2 Ramadan ini mengingatkan syukurnya kita kerana masih mampu sujud,tp syukur itu buat umi masih tak puas lg sebab tak dapat sujud sepuas2nya masih lagi dalam keinginan.kita tetap juga masih harus mencuba,jgn pernah putus harap mhupun mengalah sebab kita semua insan pilihan ALLAH di Dunia ini dalam meniti pengalaman 2 bermacam2 berwarna warni baru lukisan kita jadi menarik tidak hambar.cuba ingat balik kan kita selalu hadapi cabaran lepas 1 datang lagi satu itu kan petanda baik tidak selari & hambar.jadi buat diri sendiri juga semua AJK ni ingat bila datang cubaan berdiri tegak,ingat ALLAH lalu melangkah,YES! apa yg penting KERJASAMA

Sunday, August 30, 2009

Sekadar Pandangan

Salam kepada semua pembaca yang maseh sudi membaca blog ini.. walaupun hanya sekadar tulisan dari yang rajin menulis tapi sekurang2 nya dapat sedikit mengambarkan idea yang hendak dicoretkan.
Mengenai Adakah Hidayah tulisan dibawah ini...mungkin juga itu satu peringatan kepada kita semua betapa dunia ini telah hampir kepada kiamat.Tapi semua itu adalah ketentuan Illahi.Cuma kita perlu memperbanyakkan amalan sebagai bekalan untuk menuju kesana.Mungkin itu satu peringatan kepada kita yang di ilhamkan melalui mimpi.Kita anggap sahaja sebagai peringatan untuk kita sama sama pertingkatkan amalan seharian.Ia dianggap sebagai bernasib baik kerana Allah maseh menyayangi kita dengan diberinya kita mimpi bahwa kiamat itu telah hampir tiba masanya. Maka terpulang lah kepada kita samada hendak meningkatkan amalan atau tidak.Kalau lah tidak diberi nya peringatan seperti itu maka kita akan lalai dengan kehidupan dunia yang fana ini.
Kita ambil secara positif tentang mimpi itu...Ada hikmahnya walaupun mimpi disiang hari..

Saturday, August 29, 2009

Adakah Hidayah?

Assalamualaikum dan salam Ramadan,

Capik tulis dimasa internet baru sahaja pulih dan esok result kuar. Berdasarkan keputusan lepas, capik xdapat nak agak bole x lepas suma paper. Moga2 bole.

Arini capik dapat mimpi yg paling takut dalam sejarah hidup capik. Kalo korg xnak tau, jgn teros membaca.

Seperti yg kita tau, kiamat itu pasti. Samada seseorg itu monotheist ataupon atheist atau paling pelik polytheist, kehancuran sesuatu itu mesti berlaku. Ramai cube meramalkan tarikhnye. Sehingga banyak nukilan2 pasal hari pengakhiran ditulis.

Capik arinih tidor lepas pukul 10, selepas mengemas beberapa barang untuk pindah rumah nnti [rumah baru ader laman belakang yg agak luas, bole maen bola kat ctu.] Semasa tidor, capik tidak perasan yg capik tidor. Kerana rindukan Malaysia, latar belakang cerita nih berlaku kat seksyen 4 bandar baru bangi.

Cerita bermula apabila siaran berita menunjukkan ramaln saintis mengenai kehancuran dunia. Bagaimana ia akan berlaku dan bila ia akan berlaku. Dipendekkan cerita, pada hari tersebut capik, nopal ngan zikri pergi kedai atas untuk membeli sesuatu. Lepas itu, kitorg dgr macam bunyi yg kuat.

Capik pandang langit. Apa yg capik nampak ialah sejalur luahan matahari yg memancar dalam garis lurus [beam-like appearance] dgn 4 titik diantaranya. Mengingati kembali ramalan saintis itu, capik tgk zikri ngan nopal. Capik sempat buat lawak bodo lepas berbual buat kali terakhir dgn mereka berdua. Kemudian capik peluk nopal dan cahaya itu sangat terang sehingga terpaksa menutup mata.

Dalam milisaat, capik dgr zikri ngan org laen menjerit kesakitan. Capik pon sakit tetapi jeritan capik xdidengari. Kesakitannye hanya berlaku selama 2 saat sahaja. lps itu....................... semuanya hitam. Then, I woke up. hehehe. tgk pukul berapa, rupanya dah pukul 2 petang.


Capik semayang zohor dan kemudian berfikir, 'adakah ini hidayah?'

moga pengalaman Ramadan ini menjadi pengajaran kepada capik dan para pembaca.

~kadang2 bagus juga diingatkan oleh Ilahi mengenai hari pengakhiran ini~

Thursday, August 27, 2009

Hari Ke enam

Salam semua... dah masuk hari keenam kita berpuasa dan semua nya alhamdulillah berjalan dengan selamat.Tapi umi maseh lagi tidak dapat berpuasa kerena uzur bulanan.Najmi nampaknya maseh ok lagi dengan berbuka air jagungnya.Kak hani juga masak didalam bilek asrama dengan lauk sotong dan syafiq masak mee kabarnya.Ayah saperti biasa la masak apa yang teringat atau terbeli dipasaraya.Kadang2 masak ikan, ayam dan ada juga masak burger.Ikan kembong 3 ekor harganya 10 dirham dan sekilo harganya 26 dirham.Tapi dah nak makan beli je la.
Zikri kena la beli kat luar dan kalu nak masak mana ada tempat dan maseh belum mahir lagi bidang masakan.Tapi boleh balek Bangi setiap hari khamis kerana klas tak de hari jumaat.Naufal minggu lepas beli baju melayu di alamanda. Kasut belum lagi kerana belum ada yang menarik hati.Najmi dah beli kasut crocs tapi belum dapat lagi.Harap minggu ni dapat la tu.

Saturday, August 22, 2009

Hari Pertama

Salam semua...selamat berpuasa dan selamat berbuka puasa..Bila nak berbuka baca la doa dan minta la dengan Allah semuga diterima amalan puasa kita dan amalan yang lain.Juga minta la apa2 hajat kita moga dimakbulkan Allah dibulan yang mulia ini. Jangan lupa juga baca quran setiap hari sekurang2 nya satu muka surat. Jangan kata masa tak ada kerana masa diberi 24 jam sehari.Moga di gunakan setiap waktu dalam bulan ini dan dilain lain bulan.Ambil lah sikit masa menuntun tv digunakan untuk membaca quran dan amal amal yang lain.Insyaallah hidup kita diberkati Allah.Hari pertama berpuasa di Abu Dhabi berbuka dengan masak ayam dengan tomato dan sedikit cili.. Kalu dah lapar tu sedap la rasanya.Manakala di Bangi berbuka dengan masak udang galah dan rendang daging.Air nya mungkin lebeh dari satu jenis.Bagi Syafiq, mungkin berbuka dengan masak ayam atau lebeh dari itu.Kerana tak de klas maka ada la masa untuk dia masak.Moga berbuka dengan bersyukur diatas nikmat rezeki yang Allah telah limpahkan pada kita semua.
Dalam bulan puasa ni ayah kerja 6 jam sahaja.Mula kerja pukul 6.30 pagi hingga 12.30 tgh.Ayah pukul 10.30 pg dah balek.Balek rumah tido je la...Najmi walaupun cuti sekolah bermula tapi ada klas tambahan.Moga dapat mengikuti klas tambahan itu kerana exam tinggal beberapa hari sahaja lagi.Kami semua doakan moga berjaya dalam exam ini.Insyaallah.

Tuesday, August 18, 2009

Ramadhan Datang Lagi

Alhamdulillah ramadhan datang lagi...hehehhe...I hope dpt puasa time 1st puasa...huhuhu...and I hope tak ponteng pose r thn ni...ponteng bersebab okey...hehehehe...

Btw, sonok tgk blognie dah berkembang...naufal pon dah mula mengepost...hehehe...and k.niey nampak nopal ner post best...rajin2 lah mengepost yer....hehehehe...

for ayh n syafiq...,walau di mana anda berada kami di malaysia tetap merindui and menyayangi anda...hehehehe...

selamat menyambut ramadhan...lalala...

Monday, August 17, 2009

Fasting

Wakakakkaka. Hp mati, kecoh mesia. Patut ar org pelik. Asal umi xcall. Ingatkan dorg sebok, so........ Padan mke, letak hp merata2 lg. Kenapa x bkk net? Hrmm........ lately tenet laju, dah lame xmaen online games. That's why.

KRISIS BARU!!!! Sapa guest? Orang maner makan meggi je [angry face] I do cook. And today, it celebrate nothing but saye mkn luar =)


My plate ; Rice with Chicken Cordon Bleu


and air dier lpe nak amek gambar. Nama air dier is After Glow. Berry cocktail I guess.

My friend plate: Veal with mushroom sauce + rice

Desshou? I did eat sumthing fancy. Weeks ago, I found the one and only root beer that been found in alexandria [root beer is my fav carbonated drink]



Gomen. gomen........... lpe lak nak ltk appetizer lunch td.



SUSHI!!!!

Yerp, have been discovered in San Stefano mall. It does koyak rabakkan poket gua by its price. But it makes me remember MALAYSIA [how is that possible?!!!]

Lastly, happy celebrating Ramadan and like most people here saying; Kullu sanaa wa entum bikhair [let all the year be good for you]




Anak-anak kecil berlari,
berlari dikejar rotan,
bulan yg datang setaun sekali,
sambutla ia Ramadan.











Sunday, August 16, 2009

Pantun Bersama Ucapan

salam,hehe yep2 btol la ckp ayah ... semua nya skarang dah berjalan pantas dan otak pon kena pantas la berfikir =D tapi...tapi.. sesetengah restoran tuh servis dye x jugak pantas-pantas..
lembap je, naseb baeq saya baru di sekolah..ahaha...kantin je pantas..ekeke,mepek lah..
nak buat ucapan jugak la..hehe~

Anak pakcik alfonso namenye hamdan,
Selamat menyambut ramadan...!!

ahaha,sebelum tuh,

sya'aban belom abes lagi..
dah lame tak makan maggiii...!!

akaka,

gas sape..??
cubelah teka..!!

Ucapan Penuh Rahmat =)

banyak2 ucapan , ucapan ini ditunggu setiap tahun walaupun ayah di abu dhabi , syafiq di mesir nasib baik yang lain dekat dengan umi . Walaubagaimanapun , kita semua tetap makan sahur , jangan ade yang terlajak, nak buat cane??! Niatlah puase sebulan tapi umi pon selalu terlupa, camne ar? Dengan ini saya mengucapkan selamat menyambut ramadan al mubarak =D
Syafiq:buka puase jangan telan maggie hari-hari ..nanti badan pun jadi maggie...

Saturday, August 15, 2009

Terima kaseh

Salam...
Terima kaseh kerana menghantar ucapan hari jadi...syukur diucapkan kerana limpah kurnia nikmat dari Illahi yang tak terhingga... kita perlu la selalu mengucapkan alhamdulillah kerana semua ini ada lah rahmat dari Illahi. Kalau kita selalu bersyukur Allah akan tambah lagi nikmatnya kepada kita.Masa berjalan terlalu pantas maka kita semua perlu lah menggunakan masa dengan perkara yang berfaedah agar tidak rugi di kemudian hari. Minggu depan insyaallah kita semua akan berpuasa dan diharap bulan puasa ini dapat mempertingkatkan amal kita. Kalau tidak kita akan rugi selama-lamanya.Bulan puasa ni Najmi akan menghadapi pepereksaan UPSR.Jadi masa sekolah rendah dah hampir nak tamat dan kemudian akan masuk ke sekolah menengah pulak. Naufal pun akan masuk ketingkatan 5 dan akhirnya habis la persekolahan di peringkat menengah. Disini kita nampak masa berlalu terlalu cepat.
Ayah disini pun dah hampir setahun walaupun rasanya baru sahaja....Syafiq belajar di Mesir pun dah nak masuk tiga tahun...

happy birthday ayah...

hari ni hari jadi my daddy...hehehe...hyappy birthday ayah...ayah nak aper?? hani tahu ayah nak apa...ayah nak namy boleh buat xm upsr kn3...?? yeah betul my tekaan...hehehe...uit namy oiii...ayah nak hadiah hari jadi dari namy lar...jangan main2 lagi...pergi baca buku lar...main2 jer reti...ceh...=p

Sunday, August 9, 2009

NATIVE DEEN-intentions



Waking up in the morning, gotta make my prayer
Am I really gonna' make it, when there is no one there?
Taking trips to the masjid (mosque), even when it's tough
Am I going for the sake of Allah? Am I showing off?
Gonna' get me the knowledge, gonna study Islam
Am I going just to build my ego? so they call me “the Man”?
Does it matter if the people respect me, when its not for Allah?
When I know anytime He can take me, without one real du'a (prayer)
Does it matter if they say I'm a big shot?
when I get no reward for my deeds
And I'm dragged on the Day of Resurrection
Cause of the folks that I wanted to please
Plus I know that Allah has the power
To raise me up in their eyes if it need be
I should always make my intentions, for my Lord, Allah completely

[Chorous]
Are my Intentions alright?
Am I doing for Allah?
When I'm looking deep, deep down inside
Do I have the right niyyah?

Wearing thoubs with a kufi, kufi
Miswaks leather socks like the old days
Am I trying to follow the Prophet? or am I seeking praise?
Giving talks on Islam to people
I'd be quoting Hadith and Qur'an
Am I speaking so they like how I'm speaking? and they say I'm “the Bomb”
Donating to Islamic centers, giving money so the Deen can grow
Am I giving for the sake of Allah? or is it for show?
Many times I have found my intentions
Are not what I want them to be
I know I start on the right direction
But Shaitan starts talking to me
And I forget that without my niyyah, I'm just wasting my time
My intentions cannot bring the reward, when they're out of line
So I pray to Allah to help me, to do everything for Him only
Doesn't matter if the people despise me
Cause with Allah I can never be lonely

Yah Allah, accept this niyyah
Coming from young Muslims striving to be believers
So on the day, our deeds You'll measure. Know we only did this strictly for Your pleasure, Your pleasure
Your mercy, Your ajur (reward), Your Jannah (heaven), forever and ever and ever
And reward us for those who listen
Heeded to the message, changing their condition
And know that everything up until this point I've ever written
I submit as my repentance
And if its blessings You're sending my way
I beg You hold them to the judgement day
so maybe in Jannah you can look back and say...it was a lovely day, a lovely, a lovely day, yes a lovely day
Are my intentions, alright, am I doing for Allah
When I am looking deep deep down inside, do I have the right niyyah (intention)?

[Chorous]
Are my Intentions alright?
Am I doing for Allah?
When I'm looking deep, deep down inside
Do I have the right niyyah?

Friday, August 7, 2009

Iklan klaka

hehehe..
dua video dlm satu ari..
check out this ad...





Posted by: Zikri
Terima kasih Zikri sbb menghantar lagu ini khusus untuk orang2 yang mendengar lagu dengan menilai lirik lebih baik dari musik...
hihihihi...

Posted by: Umi
Untuk orang yang dah tua2..
hehehe...
dgr la lagu ni yek..


ni lirik dia..
hehehe...

May God bless and keep you always,
May your wishes all come true,
May you always do for others
And let others do for you.
May you build a ladder to the stars
And climb on every rung,
May you stay forever young,
Forever young, forever young,
May you stay forever young.

May you grow up to be righteous,
May you grow up to be true,
May you always know the truth
And see the lights surrounding you.
May you always be courageous,
Stand upright and be strong,
May you stay forever young,
Forever young, forever young,
May you stay forever young.

May your hands always be busy,
May your feet always be swift,
May you have a strong foundation
When the winds of changes shift.
May your heart always be joyful,
May your song always be sung,
May you stay forever young,
Forever young, forever young,
May you stay forever young.

Posted by: Zikri ~flytoyou~

Thursday, August 6, 2009

littel poem from umi....

I learn about some people,They just dont choose to be happy,So i cant fix it and let them run their life themself.Life was just our own situation what we choose it just turn thatway.Better choose HAPPY than SAD,Choose good things then bad.So when we gone we satisfy with life we live.That are life we choose to be!come on wake up tomorrow and give a big smile!YEAH

Wai?!!

Apparently, this site prohibit me from upload pictures. Trying several time, ended fail each time. =)

Yerp, the deleted entry are mine. But it supposed in other blog, not this one. So, sorry to diplace it. =P

Yesterday, when I went to carrefour [which is mispronounce 'care four' instead of 'car fuu'] After several hours several hour strolling, I and my friends went to foodcourt to grab some grub [grub is legal word. it appear in dictionary. search for it] We settle in some nice angle of table. It not because of the nice view or such, rather it is because what happen in it surrounding. We can see many scene there.

For starter, I along with my friend getting a pasta for lunch while the other secure this table and looking over our groceries. Then after ordering, I tell my friend to fetch the pastas while I changing the secure the table/ look over the groceries. As I arrived, I astonished how a unknown egypt man in our table sitting infront of my friend. Bluntly I ask in malay to my friend 'Asal mamat nih ader kat sine?' He answer like this 'Entah ar, tetibe je duduk. Takde cakap pape pon'

Then I began to waiii?!! in my head. What a man, despite several seats available in the food court, why here? Ignoring him, I calculating our groceries budget to divide them among three of us. Then my friend from pastas counter came back. He say somthing similar 'Asal mamat nih ader kat sini?' As my other friend answer it I just say 'Biar je, sat lg blah la tuh' and it did. the guy move away as his family found another place. Waii?!!

It didn't end just that. We eating as one of my friend who is eating with his view toward the foodruckers restaurant [it one of american fast food that I never set foot on yet. and let us say this friend is H] And H start saying 'wei, korg tgk papan tande foodruckers tuh. Bile kene halang ngan tiang aku nmpk perkataan F, U, C ngan K je' As akward and funny as it sound, its true. I glance and see additional letter E and R. Then my another friend [let call him P] says 'Yela, tapi aku nmpk ader huruf E ngan R skali' Hahahhaa, waii?!!

The third incident about a lost boy. We countinue eating and drinking our milk shakes when P spurt out something 'Wei ko tgk bdk tuh. Sesat mak bapak. Itu ar kot announcement tuh ckp td' I look back as the service counter located behind me. Yea, there's a boy alright. His clothes is somewhat dirty. The P says again 'Aper ar, anak sendiri pon bole lupe sampai kene wat public announcement. Kalo kat mesia, parent dier dtg aku perli "Fail besar kak!" Anak pon bole lupe' Waii?!!

The last funny story happen as I chugs down the rest of my chocolate shake. H, after eating his Swiss Mushroom Burger speak 'Korang dengar tak orang kentut?' As P and me say nope, he continue ' La orang blakang ko rupenye Hiro' I say 'Yeke? Camner ko tau' He continue 'Pandai dier cover. Ceh dier blah lak' My appetite is gone, because a big grown man is 'kentut' behind me. Waii?!! When we ready to move away from the table, H saw that guy again. The he say 'Ehh, aku silap ar. Aku ingatkan dier kentut tadi' The we reply 'Abes dier buat aper?' H answer 'Dier cirit kot. Dr tadi dier pegang punggung dier. lLast2 pegi gak toilet' Haaa!!!! what a big, grown man can 'cirit' in food court. In my heart I laugh and feel waii?!!

So, yesterday was a memorable carrefour adventure. Unlike the routine [buying groceries then eat at food court] I can experience new things and see human behaviour this time. The waii?!! feeling is like shockingly funny and full of question. Hehehhehe. Till next time

Ja na~

-memory of early eight-

Wednesday, August 5, 2009

budak baru blajar

budak ke???iya la baru blajar tulis BLOG la!!!jap nnt sambung tngh borak dgn pak we hansem x dpt tngok muka x sah

5 ogos

salam semua...

maaf dah lama tak menulis diruang ini...bukan sibuk cuma idea kadang kadang tak datang .. tempuh hari ayah ada tengok satu coretan tapi dah hilang... agaknya dari syafiq kot...teruskan menulis tanpa segan silu.. apa apa yang difikirkan nak ditulis terus kan menulis...
yang lain diharap dapat menulis serba sedikit agar kita biasakan menulis mana mana idea yang kita dapat... biarkan salah dahulu lama kelamaan akan jadi bagus juga..
buat masa ni cuaca disini dah makin panas dan menjelang ramadhan mungkin lebeh panas lagi..ayah mungkin kerja disebelah pagi dari pukul 6 pagi sampai 12 tgh. sebelum ni pun dah pernah berpuasa di saudi arabia,, cuaca nya pun hampir sama dengan abu dhabi..harap bagi sapa sapa yang belum ganti puasa tahun lepas dapat menganti secepat mungkin. masa berlalu terlalu cepat.kita ada masa 17 hari untuk berbuat demikian. kalu tak kena la bayar fidyah.
Ada yang telah membeli baju raya . Bagus juga beli awal agar tak susah beli masa bulan puasa nanti.Mungkin ramai orang apabila menjelang raya nanti.