Tuesday, September 29, 2009

Sekadar

sekadar renungan hari demi hari membaca blog ini makin suram penyertaan ajk nya
mungkin masing2 sibuk tp yang paling sibuk zikr&nami la
ntah la apa yg di sibukkan sampai tak sempat2 menulis?untuk pengetahuan blog ni serupa mcm meja rundingan anak beranak kalu tulis blog tak nak latih macam mana kalu nak berbincang sesuatu hal nnt?kita anak beranak atau adik beradik kena belajar berbincang jadi kan budaya
jgn terbawa sikap dunia la ni nafsi2.betulkan anak2?kan mak ju dah berletiaq ni ha.
ingat apa yang penting kerjasama!
kalu tak sempat sangat 1 minggu 1 isu pun tak apa la

Sempit dunia sesak manusia
alam dunia yang sesak
manusia manusia cetek terkatik-katik mengejar dunia
Kecil dunia singkat masa
Dunia di kejar tak tiba-tiba
Akhirat luasnya tak terhingga
Kecilnya dunia

Sebening Syawal mendatang sekilas pergi Ramadan
Jadi rindu-rinduan menanti kesekian
Anak-anak riuh meraikan
Pedih hatiku melepaskan
Berbunga harapan menanti Ramadan
Raya maseh lagi belum habis dan masing2 dah mula betugas saperti sedia kala.. Ada yang ke sekolah ..kuliah..dan ada yang kerja..Bagi yang ada kesempatan eloklah dikerjakan puasa enam yang mana masing2 pun tahu fadilatnya...ayah pun cuba nak buat tapi takat ni kerja siang dan cuaca maseh panas lagi belum sempat lagi nak puasa enam...Zikri dan Hani dah mula kuliah ...zikri akan menghadapi exam nya next week dan diharap sudah membuat persediaan...Hani rasanya dah exam tapi result belum keluar lagi kot...Naufal bila agaknya exam akhir tahun! Syafiq sibuk pindah rumah baru dan diharap adalah kawan2 membantu.. Masa terus berjalan dengan pantasnya dan sekarang kita telah masuk bulan oktober dan lagi dua bulan akan datang lah tahun 2010...Jadi pergunakan lah masa ini dengan kerja2 yang berfaedah...Lepas ini Najmi akan masuk sekolah menengah dan kenangan disekolah rendah cuma menjadi ingatan dimasa akan datang...
Harap Najmi dah buat pasport kerana baru saja menyambut hari jadinya... Selamat Hari Jadi Kepada Najmi Dan Hani...

Friday, September 25, 2009

Raya Abu Dhabi....

Salam.... Tahun ini terpaksa la beraya di Abu Dhabi...Macam tak raya pun..Malam raya pertama kena shift malam dan balek kerja pukul 3 pagi..Selepas subuh rasa mengantuk terus tido maka terlepas la solat raya...Solat raya pun tak tahu pukul berapa mula..Kabarnya sejam selepas solat subuh..Maka hari raya duduk lepak je kat bilek..Kedai dan shopping tak tutup pun pada hari raya kerana masing2 nak cari untung kerana ramai pekerja luar datang berjalan2 dipasaraya nak shopping..Teringat la semasa belajar dulu balek kampong raya pun duduk kat rumah juga..Nak pergi solat tak de kenderaan kerana masing2 yang dah kawin balek kerumah suami atau isteri.Tinggal lah bersama nenek.Sejarah nampaknya berulang kembali...tapi kali ini di Abu Dhabi pulak..
Beraya diperantauan ni dah menjadi kebiasaan kerana sebelum ini pun pernah beraya di Sudan. Arab Saudi dan Paris.Tapi masa tu ramai la kawan2 lain yang sama2 menyambut raya dirantau orang...Takbir raya di tempat2 ini tak la sama macam di malaysia..disini takbirnya tak la berlagu...jadi bila dengar takbirnya tak lah sedih...macam orang qamat nak solat..gitu la bunyi takbirnya..jadi tak de gambar raya macam syafiq tu...

Wednesday, September 23, 2009

Raya 2009



walaupon x semeriah kat mesia. raya ttp raya. huahauhauhauahua. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

gambar2 raya sume amek kat umah ustaz Ishak [pegawai MARA mesir]

Monday, September 21, 2009

PINKY FAMILY


Muahahahahahahaha...thn nie sumer pink...nsb syafiq n ayah tak ada...kalo ayah dengan syafiq ada mesti kena paksa pakai kaler yang sama juga...pink!!!muahahahahahha.....jalan2 raya,raya pertama jer...raya kedua duk umah..tido...wakakaka...namy jer jalan nak cari makan bukan nak cari duit...hahahaha....seluar baju melayu dier ketat tang kancing...hahaha....namy....!!! ble nak kurus....!!!!! tlg lah kurus...!!!=p

p/s: upload gambar yang gelap dulu coz tak masuk lagi gambar yang terang kat laptop..huhu...nanti saya tukar gambar...hehe...

Kullu sanaa wa antum bikhair.........


Sunday, September 20, 2009

ooo!Pecah Rahsia

baru umi tau hal ponteng memonteng ni!hah gitu rupanya citer dia
tapi tak pe asal jgn g lepak kat CC sudah,mcmne tak gitu rmh ni pun dah lebih kurang mcm CC je
komputer d mana2.Alhamdulillah tp jgn lupa jgn slh guna sudah ya ank2!
kes zikr ponteng sekolah agama tu mmg jd kenangan juga klakar bila d ingat2kan,tp conclusion nya
mmg naufal je yg ssh nak memonteng,yg lain2 tu ikut jejak langkah sapa entah???sbb umi masa sekolah dulu tak suka ponteng sbb bila kat sekolah happy!ayah ya yg suka ponteng kot ha ha ha!tu semua kenangan2 lama kita masa sekolah ada best ada tak biasa la tu.
kita buka cerita baru topik Aidil Fitri,thn ni mcm thn2 biasa sambut aidil fitri,yg lainnya thn ni umi dah mula teringat hilai tawa semua ank2 bila kita sekumpul sama2 dgn ayh berhari raya
rindu plak.thn ni mula ingat kat syafiq dgn ayh yg jauh,ait!dah mula cair ke hati umi yg keras ni?
dalam terkenang tu ter PK plak rasa nak raya 1 family lak thn dpn,cuma kita je tak de gangian org2 lain tntu lepas rindu sementelah lak thn dpn aniversary kawin ayh umi 25 thn.amacam?ok tak ada komen bg la fit back ya.

KATA
Kata bentuk bait2 ucap
Kata ucap sering mengungkap,
Kata datang dari huruf2 penglihatan,
Huruf2 yg di susun tak teratur,
Namun kata adakala tak perlu di luahkan...

CANGKIR
Se laksa budi se cangkir dengki,
Ingin menghidang se laksa budi,
Namun di pulang se cangkir dengki yang bisa melenyap
se laksa budi
Selaksa budi masih juga di sisi ku pegang utuh
Tak ingin menghirup se cangkir dengki
Kerna ia bisa menjadi seberkas dendam

Tambahan (from syafiq punya)

haiyo capik...k.nie masuk list suka memonteng gak lah...hahaha...
kalo kat uia tu selalu gak ponteng kuliah...
pantang lecturer tu baik cikit dan tak kisah pasal kedatangan,mula lah buat taik kat kelas dier...bila nak xm baru padan muka terkapai2...wakakakaka...sendiri cari susah sapa suruh..lala...
for me yang paling susah nak ponteng ialah syafiq dan naufal lah...k.niey tak termasuk dalam list susah nak memonteng coz time kat sekolah dulu selalu jugalah memonteng...alasan...skt perut lah...bak kata syafiq kadang2 tu skt perutnya bukan teruk sangat pon...tapi ngada tak nak pergi sekolah...hahaha...k ah...buat syafiq dan ayah, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..MAAF SEGALA2NYA TERSIRAT ATAU TERSURAT...

p/s:ayah..,duit raya time ayah balik nanti ya ya...hehe..;p

Saturday, September 19, 2009

Terbang...........

Hoho..............

Sume orang citer pasal ponteng ekk. Capik pon nak citer pasal ponteng. Bagi nami yg mungkin xtau lg or sudah mengetahui, kalo ponteng bg bdk2 skola menengah namenye 'fly'. Naper namenye camtuh? Jgn tanye...... sudah namenye diberi begitu.


Bkn nak citer pasal pro n cons about ponteng [kalo nak citer pasal moral, capik tulih kat blog 1 lg tuh] Saje nak citer pasal pengalaman anak2 Zaharin&Zuzalina nih memonteng.


Care paling klasik nak ponteng dalam family nih ialah carik masalah. Paling common skali xsehat. Bkn demam sgt pon ataupon perut tuh xder la rase sakit sgt, tp sbb nampak peluang kat situ, bole jdk ponteng. wakakakka

Yg paling 'daring' skali memonteng nih zikri ar. Sampai sekali masa nak gi skola agama tuh, van dah sampai dah. Dier nak naik van dah, skali dier lari dgn menjerit 'TAKNAK PERGI SKOLA!!!!!!' Sebab aper dier nak gi skola pon capik xtau. Maybe kene buli? Atau xsiap keje skola?

Yg paling liat skali nak ponteng kalo ikut ingatan capik ialah kakni n nopal. Jarang kes dorg ponteng capik tau. Pemonteng tegar jgn citer ar, tetaplah kiter bertiga kan, nami?


Bg sesetengah bdk2 ble ponteng dorg ske kuar umah ke, lepak kedai arcade ke. Tapi anak2 Z&Z nih laen skit, ble ponteng dorang ske terperap kat umah. Macam pekasam. hihi


ok ar, tuh je kot capik nak tulih. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin.

Thursday, September 17, 2009

Bila Nak Ponteng???

Salam semua...Ponteng adalah satu perkara yang ada baiknya juga jika diamalkan selalu tapi bergantung pada tempat dan ketikanya.Ponteng bagusnya bila kita fikir malas nak melakukannya.Kita digalakkan ponteng makan... ponteng dating... ponteng tido... ponteng tengok tv..ponteng main basikal.. dan lain-lain ponteng.... TAPI Jangan ponteng Solat..Mengaji.. Doa...Zikir... Puasa..kerana semua ini adalah kekuatan batin yang perlu dipupuk dari awal lagi..
Kalau kita nak hidup selamat dunia dan akhirat jangan lah ponteng perkara tersebut.Hal2 dunia tak apa nak ponteng...
Ayah memang tak suka nak ponteng kerja kerana rezeki yang dapat adalah untuk makanan yang akan menjadi darah daging kita.Kalau ayah selalu ponteng nanti anak2 pun ikut sama..Bak kata perpatah bapa borek anak rintik..Harap najmi dah faham lah peribahasa ini..Kalu tak faham boleh la tanya...jangan ponteng bertanya nanti sesat jalan pulak...Bila umi ponteng masak maka kita terpaksa la ponteng makan..kan gitu nami...Kalau disegi kerja sektor swasta tidak dipanggil ponteng tapi dipanggil mengular....istilah ini biasa digunakan bila kerja nanti...Harap kita semua tahu la masa bila nak ponteng dan masa bila tak perlu ponteng...

Tuesday, September 15, 2009

he he he!ponteng

umi ponteng buat kuih bersama2 kak ni & bibik.padan muka kak ni kena siapkan,ooo!cam ni rupanya rasa ponteng best juga!al maklum x pernah ponteng ha ha ha.
tp hrp nami & naufal jgn lah ikut jejak langkah umi hari ni.hani zikr syafiq pandai2 lah kambus ya
tp rasanya d antara kita yg tak pernah ponteng ayh lah.betul tak?any komen,zikr hzng g mana?dah lama ponteng menulis ni hah?
nami kena sekolah plak hari kamis nnt!aisey spoilt la nak bersenang2.ok la dulu nak naik atas rilek jap alang2 ponteng se se kali kan ni atas permintaan ayh ni umi hntr sajak laku plak sjak umi iya!tp d jemput la kalu ada komen psal ponteng dr orng2 yg x pernah ponteng sampai selalu ponteng.adios
Menyelak helaian wajah anak2ku,
nampak putih,dingin
lebih dingin dari musim salju Di Glasgow
sewaktu berkunjung d sana dulu

salam buat yg di kasihi

Monday, September 14, 2009

Cabaran

Salam kepada semua pembaca yang budiman yang maseh lagi berminat membaca coretan ini.Masa berlalu terlalu pantas.Moga dapat kita sama2 menfaatkan masa sepenuhnya.Hidup ini penuh dengan ranjau dan cabaran yang datang silih berganti.Moga masing2 tabah menghadapinya dan berdoa selalu pada Allah moga kita dapat mengharungi cabaran dan dugaan yang datang.Kadang2 masalah yang datang dapat kita selesaikan dengan sendiri dan kadang2 kita perlukan seseorang untuk membantu kita mengatasinya.Bagi ayah diperantauan ini disamping berdoa tidak lupa juga minta pada kawan2 untuk menyelsaikan masalah.Jadi hidup disini yang penuh dengan cabaran kawan2 lah yang diperlukan.Ada kawan2 yang suka menolong dan ada juga yang keberatan membantu.Tapi setakat ini semuanya maseh suka membantu kerana masing2 pun merantau mencari rezeki.Bila kita susah dia akan bantu dan bila dia pula susah kita akan bantu.Kadang2 perangainya tidak secucuk dengan ayah tapi ayah anggap itu hal masing2 asalkan dia tidak mengganggu kita.Ayah disini terdiri dari orang India, Pakistan, Filipina, Korea, Arab, Bangladesh yang mempunyai cara yang berlainan.Tapi kita sesuaikan diri dengan suasana mereka.Bergaul dengan cara berhemah kerana kita saling perlu memerlukan satu sama lain dilain ketika.Oleh itu cari lah kawan seberapa ramai yang boleh dan jangan cari musuh.Nanti kemana2 kita pergi kita akan mempunyai ramai kenalan diseluruh dunia.Bukan setakat Malaysia sahaja.Setakat ini ayah sudah ada kawan2 di Paris, India, Pakistan, Sudan, Arab Saudi, Filipina, Bangladesh. Sepanyol ( sama2 kerja diParis )...Moga kamu semua pun mencari kawan seramai yang mungkin..

Sunday, September 13, 2009

Salam!!!

salam buat keluarga yg sgt2 d sayangi,suami yg d cintai ank2 Hani yg comel,syafiq yg cute,zikr yg tembam,naufal yg cergas,najmi si buah hati 1 family.itu la definasi ketika lebih kurang 20 thn dulu tp d hati 1 org ibu ia kan ttp begitu hingga saat menutup mata.walaubagaimanapun keadaann
ya & sekuat manapun semua badai yg melanda ia ttp akan begitu.
d hujung2 Ramadan ini mmg agk sibuk dgn persiapan Syawal,ia buat fikiran jd melayang tntg pembaziran masa yg d hadapi kerana usia makin menjengah ke pintu!itu namanya konflik kejiwaan tentu kita semua menghadapi konflik kita masing2 jadi Make It Positsive.ambil semua itu jd pedoman utk memperbaiki diri.bak kata pepatah film P.Ramlee Hidup Ssh Matipun Ssh.Moga kita semua dpt menangani semua Konflik2 hidup Kita Positivly
lama tak mencorak laman ni bkn kerana apa cuba2 buka laman ni asik tak menjadi shj.kena minta bantuan,biasa la kalu dah tua pun bnyk lagi perkara yg tak tau terutama komputer he he!
d sini umi nak coret bbrpa sajak2 yg telah d tulis,ia la nak kongsi katakan takkan asik baca sendiri je,selamat membaca.
PERSOALAN
Gelap hari bila terangnya
Gelap hati bila putihnya
Hari pasti terang nantilah
Hati jika tak d suciakan terus kelam
Ketemu lagikah hati putih dalam timbunan yg hitam
Hati2 bersuara dgn hati yg gelap.

PERJALANAN
D perjalanan ini aku berhenti sejenak
menghilang lelahku menyapu keringat
pernah aku hilang mencari arah
Berhentikah aku d sekian wktu
aku d kirim kasih setia pembakar jiwa
penyejuk perjalanan ku
Eh!aku harus berjuang
d sini bkn tempat istirehat
d sini tempat ujian
perjalanan ini harus memedihkan telapak kaki ku
nilainya d ukur d sana tempqt jiwa2 yg tenang
d perjalanan ini aku pasrah menanti hari Akhbar

Kepada suami & syafiq yg jauh d ucapkan SELAMAT HARI RAYA!Maaf salah silap

Friday, September 11, 2009

Raya Sudah Tiba...

Ramadhan sudah sampai ke penghujungnya.Diharap kalian semua perbanyakkan amalan diakhir2 ini kerana terdapatnya malam lailatulkhadar yang tidak siapa pun tahu bila masanya.Oleh itu perlu la merpertingkatkan amalan harian kerana malam tersebut ganjaranya saperti beramal seribu bulan.Semua orang tahu ganjaran tersebut.
Minggu depan bahang raya dah mula terasa dan masing2 sibuk dengan persiapan kedatangan raya.Perlu diingatkan zakat fitrah jangan lupa dibayar.Tahun ini zikri terpaksa mewakili ahli keluarga untuk membayar fitrah.Elok dibayar secepat mungkin takut terlupa dan elakkan bayar diakhir2.Najmi exam sudah habis maka boleh la membantu umi untuk membersihkan sekitar rumah mana2 yang mampu..Begitu juga Naufal diharap dapat membantu disamping kerja sekolah yang tak habis2..Moga dapat membantu mana2 yang mampu dibuat..

Friday, September 4, 2009

UPSR datang kini....

Salam... minggu depan kita ada calun yang akan menduduki UPSR....harap para calun tak perlu lah takut menghadapinya kerana ini baru exam kecil sahaja...Ia cuma nak menguji tahap kefahaman kita semasa belajar disekolah rendah. Lepas ini kita akan memasuki sekolah menengah dimana disana ada dua lagi exam yang agak besar juga.. Tapi semua nya ini perlu dihadapi dengan tenang..Boleh lah bertanyakan kepada mereka2 yang telah pernah menghadapi pepereksaan tersebut.
Bagi calun yang telah bersiap sedia dari awal maka exam ini tidak lah menjadi satu perkara yang membebankan.. tapi kalu tak bersedia ia menjadi perkara yang menyusahkan...Dizaman ini ilmu pengetahuan adalah penting maka exam ini diadakan sebagai salah satu cara menilai kebijaksanaan kita tentang ilmu yang dipelajari. Kami dari keluarga ini mendoakan moga calun kami Najmi bertenang semasa menghadapi exam ini.. Buat setakat yang mampu dan jangan panic semasa menjawab soalan.. Dan di harap berjaya ...Lepas exam tu boleh lah nak buat apa pun tak kesah..

Tuesday, September 1, 2009

Cukuplah Hanya Yang Tersurat...

assalamualaikum,hehe,well x biase sgt post kat blog ni..tapi oke la jgak sekadar post yg ke 2.. =D
naufal da baca da sume yg lame ngan baru nye yg masing2 tulis....alhamdulillah,mungkin kerana masing2 lalai dan bermacam-macam mungkin...yg tentunya sesuatu itu jadi mesti ade sbb,mane boleh jadi mcm tu je tak de sbb...hehe,yg dari capik post tuh : hehehe sbb byk2 nnt org kate merepek pulak...dalam mimpi tu ade 3 org,3-3 laki dan adik beradik--3 org pegi kedai--hurm..*think2*--insya-Allah kite akan bersatu dalam hidup walau ape juga rintangan atau dugaan yang menimpa walaupun matahari telah memberi isyarat yg cukup aneh(lain dari yg lain,kalau setakat musuh nak lawan je boleh la gune silat,matahari dari Allah sape bole halang-harap paham la,saya suke gune bahasa tersirat*) =D ... dari ayah : yup,naufal harap juga sgt2 dapat tingkatkan ibadah dgn lebih lagi,bukan kerana ape,bak kate org tuh , nak Allah syg dkat kita la kan...kite syg Allah-Allah syg kita balik...(selit jap)nami jgn takut pon kalu ade perasaan yg seram ke or somthing like that,Allah tetap disisi kita..oke,sambung balik,dan positif itu jalan terbaik,insya-Allah, kita masih disayangi..alhamdulillah.. dari umi : hurm bab kesakitan,penderitaan,kematian dan dugaan lain ni sememangnya mesti ada,but btol la kehidupan sgt pendek... ibarat azan yg berkumandang - bermula dgn "Allahuakbar Allahuakbar...."(ditelinga bayi sewaktu baru lahir) dan berakhir dgn "Laa ilaaa hailallah..." (ditelinga si mati ketika nazak)..dunia tidak ade yang mustahil.. semua benda boleh terjadi mengikut kehendak-Nya...Wallahualam.. Assalamualaikum~ harap semua sihat,insya-Allah...rindu sgt semua ^_^