Thursday, December 31, 2009

Bila kacang hijau dewasa.

Salam,

suma benda akan dewasa, termasuk juga kacang hijau. Tapi kacang hijau bile dier membesar bukan sahaja besar dari segi saiz ataupon bertukar warna sahaja. Dier bertukar bentuk sekali.

Yaa, itulah tauge. dah lama xmakan tauge. Kat sini mana ada jual tauge nih. nak ternak sendiri pon xreti. NAK MAKAN TAUGE!!!

hahaha, saje je tulis. dah lama tak tulis kat sini.

Wednesday, December 30, 2009

Salahkah melihat senyuman
pada wajah-wajah tenang yang di harapkan
Terkemudian wajah-wajah tenang berderetan keseluruhan
pada bunga,rumput,awan malah haiwan-haiwan

Salahkah senyum itu pinta di teruskan
dari wajah bunga2an yang kusam
rumpunan rumput yang menguning
awanan mendung acap kali
haiwanan pedih wajahnya
entah pedih hatinya

Salah itu ciptaan manusia
mengaku akal penuh namun hiba
ada juga mengaku tuan atau tuhan
celaka mereka

Salah-salah si celaka
tak kelihatan sedihnya
meratap seperti apapun masih menonggang dunia
salah itu dari segenap lapisan lubuk jiwanya

Mudah2an salah itu terperasan kilafnya
salah itu pinta dicuci semua
agar senyum segala
bunga,rumput,awan,haiwan tercipta semula

senyumlah semua

Tabah

Salam semua...Umi telah membicarakan sedikit tentang Hidup yang perlu kita semua lalui.Oleh itu yang mengharungi hidup ini kita akan berdepan dengan bermacam2 dugaan dan cabaran..Allah menjadikan kita untuk beribadat dan Dia akan menguji setiap hambanya dengan berbagai2 masalah dan dugaan.Kadang2 kita fikir tak mampu hendak mengatasinya tapi Allah akan menguji kita dengan ujian yang termampu kita atasinya..Disini kita perlu tabah dan cekal disetiap ujian dan dugaan yang menimpa..Jangan kita mengikut perasaan dalam menghadapi nya ..kadang2 syaitan membisikan perkara2 yang bukan dihati kita...berbanyakkan doa minta pertolongan Allah...Emak ayah telah meninggal semasa ayah berumur 4 tahun dan tinggal dengan nenek...bermula dari kecil hingga kini macam2 ujian hidup perlu diharungi...kadang2 terasa juga perasaan lemah semangat tetapi kita fikirkan kita perlu teruskan hidup maka kekuatan kembali semula...Orang lain pun semuanya menghadapi dugaan masing2 dan ada yang lebeh teruk dari kita...jadi jangan kita mudah menyerah kalah kerana semua ujian ini adalah untuk meningkatkan iman kita...secara tak langsung ia juga mematangkan fikiran kita agar kita dapat menempuhi hari2 yang mendatang dengan lebeh bermakna...

Monday, December 28, 2009

Hidup

selamat sejahtera semua
lama tak buka blog ni sory la.umi agak kalut sikit kebelakangan ini siapkan door gift & hantaran.tajuk yg terfikir selepas membaca td ialah hidup
sebab hiduplah kita masih sakit kepala dan sakit itu tetap akan datang dan pergi
itu lumrahnya rantaiannya.kadang2 terfikir juga makin tua makin sakit kepala
tapi itu proses kehidupan kalu ank2 sakit kepalanya sikit tambah dewasa tambah sakit kepaldah tua pun sakit juga kepala silap2 lagi teruk sakitnya
itu lah di katakan org yg makin hebat makin kuat sakit kepalamya kerana hidup dan keperluannya jadi gitulah harus kita lalui.harap2 sakit kepala kita semua menjadi yg berfaedah akhirnya

hidup hiro dah sampai setakat ini je apa yang hidup tentu temui ajalnya dah masanya
memang sedih bila kita tak dapat lagi bersama hidupan yang buat hidup kita ceria
bgn pagi tak lagi nampak muka comel kucing2 kecil tu sibuk lyn mkn minum dia pagi2 sunyilah rasanya.tapi itu kitaran hidup kena pergi juga bila masanya tiba
kitaran hidup yang tak dapat di elak lagi walau bagaimanapun hiro,chantek, prince,d'boo,shiro,brooke dan juga cookie pernah sinagh dalam hidup kita dan menceriakan hidup seketika Allah pinjamkan hidup mereka sementara
itu lah hidup namanya namun selamat meneruskan hidup buat anak2 yang di kasihi suami yang di cintai
hargailah hidup seadanya ia anugerah yang maha esa.

Friday, December 25, 2009

Today Hiro Time

Huhuhuhuhu.....sekali lagi berita sedih tuk kami sekeluarga....Hiro adik beradik Chantek also kne 'put to sleep' sebabnya dier dah nazak...nazak sebab per?? sebab ada virus dalam badan dier dan tak dapat di selamatkan lagi...kalo ambil ubat pon nanti akan menyeksakan dia....jadi kami fikir2 jalan yang terbaik hanyalah 'put her to sleep forever'. Well patut lah mimpi Chantek ritu....4 Hiro n Chantek, we always miss you....miss you so much....

koly...knp lah anak2 ko sumer bermasalah...ko nie tak pandai cam kiki lah...huhuhu...btw, mayb diorang dah tahu umi akan pergi ikut ayah...so, biarlah diorang pergi dlu....well...love Hiro, Chantek, n Shiro so much.... not forget Prince n D'boo tu....huhu...Cookie n Broke yang tah kemana...miss all our cat...wawawawawawa...='(

Sakit kepala

Salam,

Sori dah lama tak tulis. Tetiba rase cam malas nak bukak internet sangat [kalo bukak pon sekadar bukak tgk facebook jap je]

Setiap benda yang kita buat, walaupon xbuat pape pon ader benda yang negativenye. Contohnya, kalo kita cat umah. tgh2 cat tiba2 ujan [nih kes cat dinding luar] ataupon bermalasan, jadi tak sedar keadaan sekeliling.

Tapi benda2 camnih tidak diendahkan sangat sebab dah jadi benda lazim. Hal ini hanya akan buat kita sakit kepala bila kita buat benda yang baru. Macam nelayan tiba2 kene suruh menoreh getah. Banyak hal yang nelayan tuh xtau.

Pointnye kat sini ialah semakin kita membesar, banyak benda2 yang kita xtau kita kene buat. Kene tegur tuh mmg byk, tapi kene buat jugak benda tuh. So, buat la sebaiknya. Capik tgh sakit kepala handle pilihanraya nih. So, wish me for the best [^_^; Y



p.s: menulis entry ini untuk kelegaan diri sendiri kot.

Sunday, December 20, 2009

Berakhirnya 2009

salam semua... Masa berlalu terlalu cepat dan pantas sekali dan kadang2 tak dapat nak dikejar...kita telah pun masuk tahun baharu islam dan akan memasuki pula tahun 2010. Sudah tentu banyak perkara2 yang telah berlaku ditahun lepas dapat dijadikan panduan dan tauladan agar kita dapat perbaiki diri supaya menjadi lebeh baik dari tahun2 yang lepas.. mungkin tahun yang mendatang akan lebeh bergelora dengan bermacam macam dugaan dan rintangan.. harap kita semua dapat mengatasinya dengan lebeh tabah dan bersemangat lagi.. ini dapat kita atasi jika kita selalu berdoa dan meminta pertolongan dari yang Maha Esa..Allah sahaja tempat kita mengadu dan padanya kita meminta pertolongan..walaupun kita ramai kawan tapi kalau tak diizin kan Allah maka kita tidak dapat mengatasi masaalah yang dihadapi..Maka perlu lah kita tambahkan lagi amal ibadat lebeh sikit dari tahun2 yang lepas...Dunia kalu dikejar memang tak kesampaian..Dizaman yang penuh dengan pancaroba ini kita perlu lah berhati hati dengan tindakan yang kita buat..Kalau hukum nya Haram maka ia tetap haram. Perlu lah kita tahu batas nya yang mana haram dan yang mana halal.Jangan fikirkan tak pa la..Kalu dah tahu haram hukumnya perlulah kita jauhi.Banyak perkara yang halal boleh kita buat..Maka sebarang tindakan kita buat setiap hari atau pekerjaan yang kita boleh hendak lah kita fikirkan adakah ia mengikut syariat atau tidak..

Wednesday, December 16, 2009

Awal & Akhir

Awal tahun akan bermula,Akhirnya menjelang tiba.kalau di hitung2 banyak yang berlaku tapi yang berlalu biar saja berlalu jadikan panduan & iktibar.sepatutnya ada azam yang di pangil perancangan hidup tapi akhir2 ini azam itu dah makin malas hendak di fikirkan lagi entah mengapa?di kesempatan ini ingin mengucapkan Selamat menghadapi tahun mendatng buat semua ahli terutama Naufal yang melalui tahun bermakna baginya kami tetap menyokong &rilek sikit la!nami juga selamat menempuh alam baru persekolahan Dah Besar Anakku ni!mudah2an tahun mendatang penuh keberkatan AMIN!

Apakah aku benar dalam melakar tindakan,
benarkah aku bila menyatakan,
merenung kembali segala tindakan belum pasti benar keputusan
siapa aku untuk mengia atau menidakkan,
hidup harus berjalan terus2an
benar atau tidak ukuran tidak di tentukan
pastinya tindakan harus berkeputusan

Tuesday, December 15, 2009

Kenapa saya suka lagu jepon

Arini capik nak cakap naper capik suke dgr lagu jepon.

Firstly, mmg ar sebab tgk kartoon dier. Bile tgk citer dier, dorg mmg selitkan lagu kan. pastuh dah berapa ratus episode da tgk, mesti terlekat kat lagu dier. Sbb lgu dorg slalu ada rhyme/irama walaupon xtau maksud dier.

Tuh br tgk 1 citer. kalo tgk 10 citer dier, dah 20 lg dah dpt [paling komman ar sbb dorg ader 2 lagu 1 citer, opening song dan ending]

Lama2 capik dgr lg2 dorg yg xpenah ader dalam citer kartoon dier. sedap jugak. mula2 mmg sebab irama je. then lama2 carik translation dier [maner la tau, tetiba terdgr lagu lirik ntah pape la meaning dier]


then, ble dah bc meaning dier lg suke lg dorg. laen dari lagu2 komersial malaysia mahupon inggeris. lagu malaysia tema dier dr mule smpi abes sume pasal cinta je. lagu mula berchinta la, tgh berchinta la dan xlpe pada lg putus chinta. kalo lagu inggeris ader byk tema gak. tapi lately lgu2 yg masuk kat corong radio diorg sume lagu2 'sex-oriented'


lagu jepon ader gak lagu2 putus chinta, tapi tema yg alen kat lagu2 jepun nih dorg ader lagu pembakar semangat. cthnye lagu nih






lyric translationnye disini:

turning sadness into kindness
your uniqueness into strength
it's okay to get lost so begin walking
once again, once again

do you like to be praised by
answering everyone's expectations?
will your smile always be beautiful
even if you hide your true self?

just dreaming the beginning then waking up
the continuation can be reached someday by myself
the most important thing is always
without any shape
even if you have it or lose it
you'll never know

turning sadness into kindness
your uniqueness into strength
it's okay to get lost so begin walking
once again, once again

unfair adults are always
giving lectures everytime we meet
being unable to show their true selves
they get grouchy as they get hurt



getting the new wind on your side
it's now okay to search for the blue bird


the most important thing is always
without any shape
even if you have it or lose it
you'll never know


turning sadness into kindness
your uniqueness into strength
it's okay to get lost so begin walking


it's natural like the rainbow
that somehow appears after tears
the rain stopped


so the most important thing is always
without any shape
even if you have it or lose it
you'll never know


turning sadness into kindness
your uniqueness into strength
believing that you should be able to do it
once again, once again
once again, are you ready?



mungkin kite xpaham, tapi dunia berinternet bole membantu.
ader je lgu2 yg laen camnih. tapi sampai sini saje ar [dah pjg sgt da nih]


Friday, December 11, 2009

sambung lagi

salam... ini hari lima lagi perkataan bahasa arab pasar...

1. jalan.... thariq... bukan berjalan...
2. kereta.... syayarah...
3. sekolah... madrasah...
4. mesyuarat... ijtimah...
5. kerja.... syugul...
6. pergi... roh..

ana roh syugul... saya pergi kerja....
kam saat... pukul berapa...

begitu la lebeh kurang kalu nak cakap arab pasar....

jumpa lagi.....hahahaah..

Wednesday, December 9, 2009

Sunday, December 6, 2009

sambung lagi...

salam semua... harap semua yang berminat belajar bahasa arab pasar telah pun menghafal 5 perkataan yang telah dinyatakan pada halaman lepas... kali ini akan ditambah 5 perkataan lagi...moga boleh lah mengingati lagi...dari perkataan ini kita boleh lah cantumkan agar menjadi ayat... sama je dengan bahasa melayu...

1. tido... arabnya nuum...tagalognya ngantuk
2. rumah ... arabnya baid... tagalognya bahai
3. nasi...arabnya ruus
4. roti...arabnya khubus...
5. waktu...arabnya saat...
lain lain perkataan yang biasa kita gunakan saperti anta...ana...anti...solat.. isnin...thalata..rabuk..khamis..jum at...sabt.. ahad.... kita baca sabtu...tapi arab sabt je...tagalog sabadu...
sapa yang tambah bahasa arab boleh lah tambah mana2 perkataan yang hampir sama dengan bahasa melayu...harap semua boleh ingat 10 perkataan tersebut...

Saturday, December 5, 2009

bahasa tagalog

salam semua... kali ini kita belajar bahasa tagalog dan bahasa arab pasar...ayah cuba nak belajar bahasa urdu tapi driver pakistan tu tak tahu nak translate ke bahasa inggeris... kalu tak tu senang je tengok cerita hindustan tanpa baca senikata...satu hari ayah ingatkan 5 perkataan bahasa tagalog..ni hari kita belajar 5 bahasa arab dan 5 bahasa tagalog..
1.. air.. arabnya moya... tagalognya tubig
2. makan.. arabnya akil... tagalog kak ain
3. duit... arabnya fulus... tagalognya pera
4. esok.. arabnya bukra..tagalognya bukas
5. datang...arabnya iji.. tagalognya halika..
banyak juga bahasa arab dan bahasa tagalog sama dengan bahasa kita.. saperti awal.. arab pun awal... akhir arab pun akhir...kerusi arabnya kursi...bagitu juga bahasa tagalog yang sama dengan bahasa kita saperti aku.. engkau..kangkong...talapia...lima...anak... bongsu...laki2...ngantuk...
ayah cuba ingatkan perkataan yang biasa kita bual..baru lah senang nak ingat... saperti ...apa kabar,,, dah makan ke...nanti akan dibagi tahu disiri akan datang ...mari belajar bahasa arab pasar dan tagalog....

Thursday, December 3, 2009

sambungan drpd dan selepasnya...

baca post syafiq yg bertajuk dan selepasnya tu teringat lak sajak bi kat bilik hamba...sajaknya berbunyi bergini:

TAKE EACH DAY,ONE AT A TIME.

One day at a time-this is enought.
Do not look back
and grieve over the past,
for it is gone.

Do not be troubled
about the futere,
for it has yet to come.

Live in the present,
and make it so beautiful
that it will be worth remembering.

HU HU HU!SAKIT MATA

Di landa sakit mata,musim cuti hujung tahun ni kami di landa sakit mata,wa wa wa.tapi tu baru sakit mata tak apa lagi boleh di ubt jgn sakit hati tu yang susah di ubat tu.dalam bnyk2 sakit sakit apa yang paling teruk?sakit hati la!sakit tu memang paling susah nak di ubt lupa plak nak tanya DR psikatri tok sakit hati ada ubat tak?kadang2 elok juga rasa sakit sebab dapat bermanja2 sikit.dah tak bleh tumpu menulis lagi ni sebab ada 2 org pengacau kat sini.ok gi dulu

Hidup itu irama
melodi di cipta dari masa lalu
masa sekarang membuat hidup indah iramanya
irama itu harus di tulis sendiri supaya ia jadi irama
indah untuk semalam hari ini dan esok
jadikanlah irama itu bahagia
buat selama2nya supaya ia jadi bahagia
kelolalah irama itu sebaiknya

Dan selepasnya


Salam.

Saje je letak gambar kucing asrama yg suka makan cheese nih. Walaupon setaun bg dier mkn, nama pon capik x bagi.

Maybe dier ader nama laen ke.
Manusia selalu rindu masa lepas dan rasa masa sekarang macam xbes, kurang menarik dari dulu.

Tuh sbb masa lepas kita ingat benda2 yg bes saja.

Sama gak cam capik, ble rambut panjang ader je alasan nak potong. Rimas la, panas la, nmpk cam rocker sesat la. Pastuh ble botak rindu rambut pjg [rambut sederhana tidak dirindui, wakakakka]

Dan apa akan jadi selepasnya? Kerinduan masa lalu tetap berlaku, human basicly built to adore the past, hate the present and fear for future.

saje je nak tulih [ da gatal tangan sgt]

Wednesday, December 2, 2009

ICE SKATING TO SUNWAY LAGOON

satu2 ner benda yang dinaiki time kecik2 dlu..hehe...kenangan...

nmpk cm memeningkn tp sbnr ner x pon=p

ni ler rupa ner...

dlu time kck penakut msg2 nak nain benda alah nie...dah besau gabak baru teringin=p

1st permainan yg diorg main...

merenung masa dpn..(ziki cover perut tu=p)



Hari Isnin yang lepas perancangannya nak pergi main ice skating kat sunway piramid tapi bila dah tanyer2 harga nya mahal so dgn idea yang bernas (n kurang bernas jgk kalo fikir2 kan) drpd kak Hani, so, I suggest that why not we all go to sunway lagoon if the price tak jauh beza kan3...so, umi pun setuju.. jadi kitaorg pon pergi lah ke sunway lagoon..kitaorg ambil yang 2 park ner...water park n amusement(tol ke eja nie..huhu...) park...jadi ner main sakan lah...huhu...idea drpd k.niey tu jd kurang bernas sebab agak banyak yer perbelanjaan ner cz benda yg x rancang,so,mcm2 r kne beli like baju mandi tok dak2(namy,balqis,qusyairi,aqil n nopal) tu,towel,mkn...huhu...tapi tak per sekali sekala jer...rasa2 ner dah dalam 12 or 11 tahun cam tu kot tak pergi sunway...dlu time kecik pnh lah g family day tmpt keje ayah..hehe...so, sbb lama tak prg maka banyaklah perubahan yang terjadi kat sunway tu...bak kata astro..,macam2 ada...=p hehe...nie disediakan sekali gambar2 di sana...

p/s: gambar selebihnya telah dipost kan kemail ayah n syafiq....

Tuesday, December 1, 2009

Cuti Sekolah




Korg tgh cuti sekolah, kan?

Capik pon cuti sekolah gak. Bkn cuti sem ke aper, cuti raye aji je.
Citer pasal cuti sekolah, apa agaknye pengalaman cuti skola korg?

Capik, kakni n ziki [maybe nopal] dah rase mcm2 jenis cuti sekola. Tapi yang pastinye xder memori bes sgt.[ cthnye menjuarai pertandingan bolasepak masa cuti sekola ke]

Ble time cuti sekola, memerap la kat umah tuh. Bangun pukul 10 la. Bole xmandi seharian la. Tapi, masa2 tuh kite slalu jmpe, kan? Mke tgk pon dah xrase pape. Those was the best time in my life.

Skang, nak jmpe pon ssh. Even time cuti sekola. universiti jgn cakap la, cuti sekola dorg xsynchronize langsung. Itula pengajaran "MASA LAPANG SEBELUM MASA SIBUK"

Selamat mencutikan diri anda....