Sunday, January 31, 2010

Gambar


Dari pada nak edit gambar sendir,baek buat untuk keluarga!

Sunday, January 24, 2010

Bandar Abu Dhabi

Ini gambar suasana kerja waktu malam..Tengah2 bandar jalan dikorek nak buat terowong termahal dunia..
Gambar ini diambil semasa nak pergi kerja pukul 2 petang..jalan ini kurang sibuk sikit.

Ini lah sebahagian bandar abu dhabi...sibuknya semasa orng pergi kerja dan balek saja..kalu hari jumaat kurang sibuk sikit sebab semua cuti..


Monday, January 18, 2010

Setahun Sudah Berlalu

Hujung minggu genaplah setahun merantau di Abu Dhabi...Negara yang keempat meranatu..Disini tidak ada apa yang menarik dan tiada apa yang nak dibanggakan..Bila tanyakan kepada kawan2 apakah yang menarik dibandar ini..masing2 kata..tiada apa yang menarik..Mereka datang cuma mencari wang untuk dihantar balek kepada keluarga...Disini serba serbi nya mahal dan cuma yang murah adalah air tin..Kadang2 terfikir juga bila melihat warga asing memandu kereta besar2..darimana dapat duit sehingga boleh membeli kereta besar..Rupanya kereta disini tidaklah semahal seperti negara kita...Sebelum ini parking pun percuma sekarang ini telah dikenakan bayaran 3 dirham sejam..Begitu juga tambang bas..sebelum ini percuma saja tapi sekarang bayar satu dirham untuk sekali naik...tak kira jarak yang hendak dituju..Kadang2 terfikir juga sampai bila nak merantau dinegara orang...ada juga kawan2 ajak merantau ke Guam atau ke Afghanistan...Tapi kalu nak pergi ketempat ini kena fikir berkali-kali dulu..Dulu orang sibuk ke Dubai tapi sekarang dubai cuma tinggal nama sahaja dan masing2 datang ke abu dhabi pulak..

Saturday, January 16, 2010

C0oking Class

Today is my first cooking class...hehehe...msk mi goreng n cucur bawang jer rini...esk ader lagi....may be msk kari daging if ader bhn2 ner...if x der...cikgu kater buat pancake, telur scramble, n jus oren...yg best ner kelas nie ialah setiap kali kelas, duit belanja mkn tgh hari hani akan safe...sbb pas msk mkn...hahahhaha...ske3....tu yang paling best tu...cikgu siap suh bwk bekas if ader lebih2 bwk balik....I like....cikgu hani pon baik jer...heheehehhe...yeyeye...msk3...=)

Hitam putih kehidupan.

iseh............

susah betol nak carik tajuk dalam bahasa melayu nih. Umi, nanti nak bawak Kamus Dewan datang mesir la, boleh?

sejak kebelakangan skang, capik minat pulak ambil gambar dalam warna itam putih.

ini la hasilnya.....


gambar bile kuar umah [camner keta lalu kat lorong nih? hehehe]


Antara 2 teknologi


Plug bilik hamba

Air kalo nak minum mlm2

Self portrait

pemandangan lepas jumaat

p.s: thx umi 4 the title


Wednesday, January 13, 2010

Menyusur rasa iwa raga
tawa dan tangis seperti bayang yang lalu
buruk dan indah rupa diri jadi kabur di pandangan mata kini
kaku sendiri di sini menyelak helaian perbuatan
tersingkapkah kesalahan
tak ingin lagimenjadi halangan
kekakuan ini ingin ku leraikan

Ku buka penjara jiwa itu semoga berterbangan
menjadi jiwa merdeka
renungan masa hadapan harap menjadi senyum dan tawa



Time to time it was always a different
seeing little toe's step on the sandy beach
the toe's is getting bigger
hoping to see that little toe's again
but as time goes by everything was not the same
farewell my little toe's
hope a better step for you


Ni ada hasil tapi umi yang mmg tak berapa terror english ni minta di betulkan apa2 yang salah tu al maklum masing2 punya bahasa english dah dahsyat2 sekarang masa ank2 ajar mak la pulak
he he he
ok utk kali ni SALAM buat semua!

Saturday, January 9, 2010

Sekeping kenangan

Salam,

Sory dah lama xpost kat sini. Ble ader kerja yang belum siap walaupon ader je masa nak post ngan buat benda laen, tapi takde semangat lak nak post.

Dan sekarang, kerja khas dah abes; bole la post balik [muahahaha] Nih sedikit gambar kenangan masa pilihanraya 7 Januari lepas. Nak cakap berjalan lancar, xder la lancar sgt. Ada juga beberapa halangan yang timbul.

Itu la adat berkerja, setiap perancangan tak akan 100% berlaku seperti apa yang direka di'blueprint'. Dan masalah-masalah ni mengingatkan kita bahawa kita bukanlah ciptaan sempurna.


Ahli 'SPR' kot
[kurg sorang, dier pergi amek kamera laen]


Tengah tunggu pengundi

Jejaka kebosanan

Senyum, masuk berita nih.

Berkira

Salam semua keluarga dan juga ibu bapa...
hehehe...
Setelah beberapa lama tidak menulis di dalam blog ini saya tiba2 terasa seperti ingin menulis tentang sesuatu yang sangat penting...
hehehehe....
Maybe I write better in english..
well im not here to write about math or anything that are related to numbers but im here to remind me and all that might read this about 'berkira'...
there are a lot of people out there are like this....
when they want us to do something for them they tell you anything, including what they have done for you in the past....
well thats is 'berkira...
hehehe..
but there are also people that when a good friend or a person that have help them a lot wanted their help for even something very small, they tends to make excuse....


I count this type as 'berkira' to cause the other person sometimes does not make any excuse when helping this type of guy but when they need help they guy didnt return th favor...
well if you want someone to do things for you, you must prepare to do the same for them....
remember the times when you begged them to help you....
hehe...
well I hope none of my family will 'berkira' with their own...
help out as much as you can and avoid making excuses as much as you can....
well aside from that 'selamat kembali ke sekolah' to nami n nopal....
make fun and meaningful time in school because you are going to remember it for the rest of your life as the best time in your life.....

Love you guys.....


Posted by: Zikri Akhimullah

Tuesday, January 5, 2010

Majlis

Salam... Sekolah telah pun bermula dua hari lepas..dan harap semuanya bersemangat belajar..Masa cuti telah pun berlalu dan banyak kenangan manis dan masam ditempuhi semasa cuti. Tak kurang juga bermacam macam majlis kenduri diadakan masa cuti tersebut..Ada banyak yang dapat dipelajari semasa menghadiri majlis tersebut..ada yang boleh diambil pengajaran dari majlis itu..saperti cara pengurusan majlis..cara pehak tuan rumah mengatur majlis itu...tuan rumah cuba nak buat yang terbaik tapi kadang kadang tak kesampaian dengan sebab sebab tertentu..ada juga majlis yang dihadiri cara pengurusan menarik kita melihatnya..walaupun simple tapi meriah..tak kurang ada yang kelam kabut.. kita cuma merancang tapi semua itu Allah yang menentu kan..walau bagaimana pun perlu bersyukur majlis telah selamat dijalankan..kita tidak dapat memuaskan semua para jemputan..namum kekurangan masih juga ada..tidak dapat nak seratus peratus tepat saperti yang dirancang.. semua itu boleh la dibuat pengajaran untuk majlis yang akan datang..

Ketika kaki melangkah


Ketika anak ku melangkah
pertama kali melangkah bercelana hijau
putih bajunya harap putih jiwanya
bersemarak hati mengiringi anak ku
dengan doa serta restu

Ketika anak ku melangkah
harapanku ia gagah
mengagahi waktu
saat ini pertama kali belajar sendiri

Melangkah nanti ke mercu kejayaan