Friday, December 30, 2011

tazkirah jumaat

MUTIARA KATA

Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah(bakhil lagi kedekut). Apabila ia ditimpa kesusahan, ia sangat gelisah dan apabila beroleh kesenangan ia menjadi bakhil. (Al-Ma'arij: 19-21)

Amat besar kebenciannya di sisi Allah apabila kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya. (As-Saff: 3)

Perkataan yang baik dan pemberian maaf lebih baik daripada sedekah yang diiringi dengan perkataan yang menyakitkan. (Al-Baqarah: 263)

Tidak masuk syurga orang yang suka menabur fitnah. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Tidak akan masuk ke dalam syurga orang yang dalam hatinya terdapat kesombongan walau sebesar zarah. (Hadis riwayat Muslim)

Allah tidak melihat kepada tubuh kalian dan tidak pula kepada bentuk kalian. Allah hanya melihat kepada hati dan perbuatan kalian (Hadis riwayat Muslim). [ ]

Thursday, December 29, 2011

sambung lagi...

Suhu makin hari makin sejuk disini dan diikuti angin yang sangat kuat. Maklumlah kawasan projek ditepi pantai..Walaupun suhu kadang kadang mencecah 12 degree namun para pekerja bangla dan india maseh meneruskan kerja kerja mereka..Nak buat macamana ..dah kerja nak cari sesuap nasi untuk keluarga dinegara masing-masing..Gaji nya tak lah berapa tinggi sangat sekitar 500 dirham je dan ada sikit overtime..dapat lah sekitar 600 dirham..Nasib baik lah rupee wang india jatuh teruk nilainya baru2 ini mencecah 1 dirham bersamaan 14 rupee maka dapat lah lebeh sikit untuk dihantar ke keluarga.. Nilai rupee jatuh sampai 14 rupee bagi 1 dirham adalah pertama kali dalam sejarah india dan belum pernah berlaku sebelum ini.

Namun dengan kenaikan harga barang disini dan diseluruh dunia termasuk malaysia maka nilai wang tak memberi apa apa makna..Tapi bagi rakyat dinegara ini mungkin tidak memberi apa2 kesan kerana baru baru ini sempena hari kebangsaan negara ini raja disini mengumumkan kenaikkan gaji 100% bagi semua warganegara ini yang bekerja dengan kerajaan..Bagi yang bekerja dengan swasta gaji mereka lagi lumayan..Dua hari lepas ayah pergi kepejabat kerajaan untuk membaharui resident visa..Satelah pendaftaran dibuat dan numbor diberikan untuk caunter... maka apabila sampai giliran ayah kena lah counter numbor 11..Biasanya urusan dengan pejabat kerajaan pekerjanya adalah rakyat tempatan.. Bila borther arab tu tengok ayah dari malaysia dia pun kata...tomorrow I will go to Malaysia for holiday four days...kemudian ayah tanya naik kapal terbang apa?...katanya Itihad...harga nya?..kata nya lagi I naik first class dan pergi dengan family...kalu first class biasanya 4k lebeh...Ohhh jaga counter je boleh melancung naik first class punya kapalterbang...maknanya orang arab ni tak kesah pasal duit...
Ini lah ujian kekayaan yang Allah berikan kepada negara negara arab dan ujian kekayaan kalu kita tidak juga bersyukur....maka Allah akan kufur kepada kita..Ok la sampai disini dulu coretan kali ini..kalu panjang nanti boring pulak nak baca...

Friday, December 23, 2011

sambung....

Disini phone kad ada 2 jenis sahaja iaitu itasalat dan du...itisalat bayaran call dikira dalam minit walaupun kita call 25 saat dikira 1 minit.Manakala du dikira dalam saat. Jadi ramai lah pengguna hp memilih hidmat du...Mulai january 2012 semua mobile tiruan kebanyakkan dari cina perhidmatan akan dipotong. Jadi mobile tiruan tak dapat buat call mulai january 2012. Sim kad kalu itisalat harganya 75 dirham manakala du harganya 25 dirham...
Nasib baik dapat company phone card maka tak perlulah beli phone kad. Perbelanjaan di negara2 arab kos of livingnya adalah tinggi. Kerana sikap pak arab yang banyak duit tak kisah berapa harga sesuatu barang tu. Kadang2 barang yang sama kalu dilihat harga nya dipasaraya lebih murah berkali ganda jika dibandingkan pasaraya dikawasan perumahan pak arab ini..Minggu ini dalam satu akhbar ada menyatakan ada perempuan arab membeli sepasang kasut harganya 30 ribu dirham.. Akhbar itu menyuruh mereka ini berbelanja dengan cermat dan jangan membazir tapi dah sikapnya macam itu mana boleh nak ubah lagi...Bila dah terlampau banyak duit tu macam tak tahu nak guna macam mana..Itu lah dunia akhir zaman..Nikmat Allah terlalu banyak dan kalu silap digunakan boleh merosakkan diri sendiri. Bayangkan untuk projek yang sedang dalam pembinaan ini iaitu menaikkan taraf jalan dikawasan istana ini... kerb stonenya adalah dari batu marmar.. manakala dinding terowong akan ditampal dengan tile.. kalu siap insyaallah akan ditunjukkan gambar nanti..
Jadi bila dilihat pada kehidupan yang terlalu mewah ini maka dapat difikirkan bahawa semua kesenangan yang dicari itu adakah memberi ketenangan jiwa atau sebaliknya...kerana apa dikatakan begitu....ayah balek kerja shift malam pukul 2 pagi..dalam perjalanan balek banyak lah kereta2 mewah (saperti ferari... lambogini..porche sport) keluar tak tahu lah pergi mana...mungkin ada urusan bisnes la tu agaknya...manakala sebelah petang mereka akan membawa bot dengan kereta pacuan 4 roda kepantai...mungkin untuk berehat2...masjid2 hanya dibuka pada waktu solat sahaja dan lepas solat masjid ditutup dan tak de klas pengajian saperti masjid dimalaysia..Maka perlu lah difikirkan kesenangan dunia hanya sementara sahaja dan kejar lah akhirat untuk bekalan perjalanan yang terlalu lama...bersambung...

Tuesday, December 20, 2011

Ketika.....Kerana aku lemah

Ketika aku lemah ada disisiku
Longlai langkahku tetap ada pimpinanmu
Tangisku di dengar selalu

Ketika aku lemah sering ada menjengukku
mudah-mudahan girang tawaku tidak melupakan mu

Kerana aku tahu....
Aku manusia lemah yang sentiasa mengharapkan
RAAB ku....

Sunday, December 18, 2011

Masa Berlalu

Masa berlalu terlalu cepat dan sekarang berada dipenghujung tahun 2011.Moga segala yang berlaku ditahun 2011 boleh dijadikan tauladan dan iktibar .Maka dengan itu dapat lah kita mempertingkatkan jati diri untuk mengharungi liku liku yang akan mendatang.
Minggu ini shift malam bermula pukul 5 petang sampai 2 pagi. Musim sejuk sudah pun bermula dan malam ini walaupun memakai 3 lapis baju tapi maseh juga terasa sejuk nya. Nasib baik tak duduk sepenuh masa di kawasan pembinaan... kalu tidak mana nak tahan kesejukkannya...
Minggu lepas seorang sahabat dari Malaysia ada bertanyakan tentang kos hidup disini kerana katanya dia mendapat tawaran bekerja disini.Mula2 bertanyakan pasal tempat tinggal dan kenderaan...Ayah bagi tahu padanya ..sewa bilik je untuk dua katil 3 ribu ke 4 ribu dirham. Kereta murah sikit dari Malaysia kerana tak de tax disini tapi minyak lebih kurang sama saja.Kemudian bertanyakan pasal makan, tambang kapal terbang , cuti , telepon, internet, perubatan hospital, cara2 penghantaran wang ke Malaysia, cara2 nak ambil lesen memandu, bil api dan air dan beberapa hal lagi. Katanya, kawan dia berbangsa arab Lubnan memberi tahu kalu gaji 40k boleh la datang kerja kat sini.. Dari apa yang dapat diketahui bangsa arab ini, kos of living nya ada lah tinggi.. Dia orang ni sewa villa dan pandu kereta BMW, mercedes atau pun porche... Kalu kita hidup cara arab memang la mana nak cukup 40k...Dia orang ini makan direstoran yang mahal2..Manakala kita boleh makan dikedai2 pakistan dan india yang harganya lebih jauh murahnya.. Ada sebuah kedai gunting rambut arab lubnan di tingkat bawah aparment ayah tinggal....sekali gunting saja 40 dirham dan itu tak termasuk cukur misai atau janggut.. Tapi kalu pergi dikedai india kos gunting rambutnya cuma 10 ke 15 dirham je...
Ok sampai disini dulu kerana masa pun dah nak balek....nanti sambung..

Saturday, December 3, 2011

Tak selamanya dalam pelukan

Salam anak-anak,lama tidak mencoret di lapangan ini
terkadang terasa seperti pemalas
namun begitu waktu berlalu seolah berlari....
pantas sungguh....berlalu pergi

sepatutnya masa tidak menjadi alasan
sungguh gitu ia lumrah di perkatakan.
apapun sebenarnya umi malas menulis...

Rindu pada anak-anak menjadi sebab menulis
setelah sekian usia menjangkau setengah abad
teras juga apa yang di rasakan ibu dulu
rindu apabila terkenang anak-anak
perasaan itu mesti di bendung
doa menjadi peneman

Perasaan jangan terlalu di ikutkan
berfikir sendirian tindakan yang di ambil
Bacalah Al-quran carilah ilmu untuk jadi peneman kesunyian

Anak-anak ku harapan seorang ibu hanya ingin melihat
kesejahteraan anak-anaknya,
biar masa telah berlalu lama tetapi kenangan mengendong anak itu masih tetap diingati
Sedarlah anak-anak hanya dengan mendengar suara anak
ibu akan hilang runsingnya

Namun wahai ibu berpada-padalah melayan rindu
jangan sampai lara olehnya
rindu harus di alihkan pada TUHAN
belajar untuk melepaskan kerana anak-anak
Tak selamanya dalam pelukan

Salam Sayang untuk anak-anak
melangkah dengan senyuman mencari redha
juga rahmat Tuhan